Samen maken we het verschil!

Maak samen met ons het verschil en lees de onderstaande verhalen van onze toppers en zie welke talenten ze in huis en hoe ze deze zo goed mogelijk ontwikkelen. En dat is meer dan je denkt!

Samen komen we verder
Met een fijn team van collega’s zetten we ons iedere dag opnieuw in om aan iedere ondersteuningsbehoefte te voldoen. Naast dit vaste team werken we samen met partners, ouders, verzorgers en vakprofessionals om écht het verschil te maken. Maak kennis met ons of kom kijken hoe we onze al bestaande samenwerking kunnen versterken.

Onmisbare schakel
Jij bent als partner, ouder, verzorger of vakprofessional een belangrijke en onmisbare schakel binnen ons onderwijs. Als je elkaar goed kent en weet wat je elkaar te bieden hebt zijn we ervan overtuigd dat dit veel gemakkelijker gaat. We hopen je daarom eens te zien!

Ons onderwijs
Persoonlijke aandacht is onmisbaar bij ons op school. Zo kiezen we bewust voor kleine klassen en onderwijs op maat. Iedere leerling is bij ons uniek en heeft een eigen persoonlijk verhaal en zijn of haar eigen ondersteuningsbehoefte. We hebben vier leerlingen gevraagd wat zij van School Lyndensteyn vinden en waar ze blij van worden. Leer ze in de verhalen hieronder beter kennen!

VMBO

Kijk, dit is Riksta (15). Ze woont in Leeuwarden met haar ouders, broer en 3 zusjes. Ze is gek van voetbal en voetbalt in de verdediging bij Blauw Wit, waarbij ze ook voor Cambuur speelt in de Bijzondere Eredivisie.

Riksta heeft op 5-jarige leeftijd een hersenvliesontsteking gehad, waardoor ze niet-aangeboren hersenletsel heeft gekregen. Hierdoor heeft ze snel last van prikkels en draagt ze vaak een zonnebril omdat ze niet zo goed tegen het felle zonlicht kan. Dankzij School Lyndensteyn is het volgen van klassikaal les weer mogelijk. Dit komt onder andere door de kleine klassen, veel ondersteuning en ervaren docenten.

Ze heeft het ontzettend naar haar zin op school en leert er heel veel. Niet alleen bij de reguliere vakken, maar ook op sociaal gebied. ‘Ik voel mij hier erg geaccepteerd, omdat we allemaal uniek zijn’’. Haar toekomstdroom is zo zelfstandig mogelijk worden en de school ondersteunt haar hier bij. Ze laten haar zien wat er kan en waar de beperkingen liggen. Ze wil ooit gaan werken in een laboratorium; een fijne rustige omgeving met veel vaste procedures.

Basisonderwijs

Cephas is heel actief, ontzettend leergierig en schiet graag andere kinderen te hulp als dat nodig is. Van racen, achtbanen en alles waar maar actie in zit wordt hij erg blij. Hij is trots op wat hij kan en zet zich vol enthousiasme in voor zichzelf en de wereld om hem heen. Daarom is hij een échte superheld!   

Cephas heeft een (lichte) vorm van Cerebrale Parese, waardoor hij de linkerzijde van zijn lichaam moeilijker kan aansturen. Cephas laat door zijn manier van leven zien dat superhelden niet goed in alles hoeven te zijn. Juist als je om hulp durft te vragen dan ben je moedig én krachtig tegelijk. Hij rolt zijn klasgenoten naar de wc en geeft graag complimentjes; kleine grote dingen die echte helden doen!

Op School Lyndensteyn krijgt hij het onderwijs dat hem verder helpt om tot bloei te komen en krachtig te blijven op zijn eigen unieke manier. Hij mag wat langer doen over het bedenken van zijn vragen en antwoorden in de klas en leert op manieren waarbij juist zijn lichaam wordt ingezet. Zo gingen ze een keer voor het vak rekenen naar het bos om eikeltjes te zoeken. Letterlijk en figuurlijk bewegend leren! Dit kan hem goed helpen bij zijn toekomstdroom. Hij wil namelijk heel graag bij de politie en boeven vangen.

PGO (praktijk gericht onderwijs)

Roel (16) is gek van zijn keyboard. Het liefst speelt hij de hele dag! Eén van zijn favoriete vakken op school is dan ook muziek. Dan kan hij lekker bezig zijn met zijn hobby.

Roel zit op School Lyndensteyn omdat hij een algehele ontwikkelingsachterstand heeft en hemiparese rechts na een operatie vanwege epilepsie. Door deze lichamelijke beperking heeft hij therapie nodig en dit gaat op deze school heel goed samen met de lessen. Hierdoor hoeft hij in zijn vrije tijd niet meer naar therapie. Roel vindt deze school zo fijn omdat hij er altijd terecht kan met zijn vragen en er veel lieve en vrolijke leraren zijn.

Op dit moment heeft hij een hele leuke stageplek. Hij kijkt hier iedere week weer naar uit. Als hij klaar is met school hoopt hij een leuke baan te vinden waar hij met plezier heen gaat met veel leuke en gezellige collega’s. Waarschijnlijk wordt dit iets met de computer, omdat hij denkt dat dit met één hand wel goed te doen is.

Basisonderwijs

Dilara (9) is ongelooflijk gek van paarden en traint twee keer per week haar spieren tijdens het therapeutisch paardrijden. Dit doet ze om een betere rompbalans te krijgen. Zelfs als ze ziek is wil ze graag naar school om alsnog te kunnen paardrijden. Ze is er dol op!  

Dilara vindt school heel leuk en je kunt haar omschrijven als lief, sociaal en vrolijk. Ze is ontzettend leergierig en speelt graag met haar klasgenoten. Door haar beperkte motorische mogelijkheden is ze rolstoelafhankelijk en moet ze veel therapie volgen: fysiotherapie, ergotherapie, zwemmen, paardrijden en drie keer per week staat ze in de statafel in de klas. Op papier lijkt dit erg veel, maar Dilara is gek op alles en ervaart het nooit als te veel of vervelend. Ze is een echte doorzetter.

Later wil ze graag taartenbakker worden. Ze kijkt dan ook vaak naar YouTube-filmpjes waar de mooiste en meest kleurrijkste taarten worden gebakken. In de toekomst wil ze ook zulke creaties maken. En proeven natuurlijk!